Jdi na obsah Jdi na menu
 


30. 9. 2013

Progesteron - tabulka

Progesteron - vhodná doba ke krytí feny

Celková doba hárání se u feny pohybuje v průměru mezi 10-21 dny. Jelikož je však určení vhodné doby ke krytí v řadě případů obtížné, stanovuje se vhodná doba na základě stanovení koncentrace progesteronu v krvi chemiluminiscencí. Dle zjištěných hodnot je následně určen termín krytí nebo doporučen další termín odběru. Pokud jsou hodnoty progesteronu pod 2 ng/ml, následující vyšetření by mělo proběhnout za 3-5 dní. Při hodnotách 2-5 ng/ml opakování vyšetření nebo krytí za 2-4 dny. Hodnoty 5-8 ng/ml znamená krytí za 1-2 dny. Maximální hodnoty značící okamžité krytí u feny jsou 8-16 ng/ml.


Mezi dalšími způsoby využívají chvatelé např. tyto, které více či méně přibližují dobu vhodnou ke krytí feny. Jedná se o stanovení na základě změn charakteru výtoku, kdy optimální doba nastává při přechodu krvavého na růžový. Další způsob je založen na svolnosti feny k páření, přičemž k samotnému aktu by pak mělo dojít za 3-4 dny. Další metodou stanovení je výpočet 10.-12. dne hárání. 

Za nejp
řesnější metodu a metodu s největším využitím však můžeme považovat pouze stanovení hladin progesteronu v krevním séru. Z jeho koncetrace lze poté bezpečně zjistit nejen fázi těhotenství, ale i upřesnit optimální dobu ke krytí. Ostatní způsoby mohou být v různých případech velice zkreslené. 

V závislosti na vy
šetření progesteronu lze pak stanovit úspěšnost zabřezlých fen na 80-90%. Navíc se předpokládá, že přesnější odhad doby ke krytí může zvýšit i počet mláďat ve vrhu.